MúzeumDigitárHeves
CTRL + Y
hu

Kuklay Antal (katolikus pap) (1932-)

Kuklay Antal (katolikus pap)(1932-). A Központi Szeminárium hallgatója volt 1956-ban. A forradalom alatt részt vett az Állami Egyházügyi Hivatal iratainak lefoglalásában és elszállításában, röplapokat szerkesztett és terjesztett. A szabadságharc bukása után pedig az ELTE joghallgatóinak segített a menekülésben. Társaival együtt részt vett egy sokszorosított irat elkészítésében, amely a vidéki papságot tájékoztatta
a budapesti eseményekről. A nyomtatáshoz szükséges felszerelést a sárospataki plébániáról szerezte be. 1957-ben társaival együtt börtönre ítélték; tíz évet kapott. A börtönökben is pap maradt, titokban misézett, gyóntatott. Dolgozott a kötélverő üzemben majd a börtön fordítóirodáján. 1963-ban amnesztiával szabadult. Papi tevékenységet 1968-ig nem folytathatott, ez idő alatt különböző gyárakban volt segédmunkás. Később könyvtárosként, muzeológusként működött.

Kapcsolódás más személyekhez / intézményekhez tárgyakon keresztül'

(A bal oldali oszlopban látható, hogy az adott személy / intézmény milyen kapcsolatban áll a jobb oldalon álló tárggyal, középen pedig a tárgyhoz kapcsolódó további személyeket / intézményeket találja.')

[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Kuklay Antal (katolikus pap) (1932-)
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Államvédelmi Hatóság ()